Mi is az az ökológiai gazdálkodás…

 

 

 

 

Hogy mi miért szeretjük a bio-t?

A biotermékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványi anyag- és vitamintartalmuk, ízletesebbek, mivel a termesztés során a nagy terméshozamok helyett a magasabb táplálkozási értékek elérése és a termőföld tápanyagainak a visszapótlása az elsődleges cél.

A biotermékek, más szóval az ökológiai termékek olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek, takarmányok, alapanyagok, amelyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő.

 

bio" minősítéshez szükséges követelmények:

 

 

  • Bioterméknek csak az a késztermék minősíthető, amelyik vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Ugyancsak tilos az előállításuk során génmanipulált szervezeteket (vetőmag, egyéb szaporítóanyag stb.) és azok származékait felhasználni.

  • A termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztik, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.

  • Minden folyamat ellenőrzött körülmények között történik.

  • A késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot.

  • A késztermékekben az ökológiai összetevők aránya 95-100% és a maradék 5% is csak egy adalékanyag-listában szereplő, bioval nem helyettesíthető alkotó lehet.

 

 

 

Mi jelzi a ökominőséget az élelmiszerek csomagolásán?

Az ökotermékek jelöléséről is pontosan rendelkezik a jogszabály, ami szerint nem csupán a bio eredetre kell utalni, hanem fel kell tüntetni az utolsó ellenőrző szervezet nevét és kódszámát.

 

biokontroll 125

 

Az ökológiai gazdálkodást kizárólag objektív, pártatlan ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyelete alatt lehet végezni. A bioterméket az ellenőrzési lánc egészen végigkíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig. Magyarországon két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, akkreditált ellenőrző szervezet van, a BIOKONTROLL Hungária Nonprofit Kft. (Hu-Öko 01), és az ÖKOGARANCIA Hungária Kft. (Hu-Öko 02). Importélelmiszerek esetében szintén fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.  (forrás: http://www.biokultura.org és http://www.hazipatika.com/)

Minden süteményünk kizárólag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készül.

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által kiállított minősítő tanúsítvánnyal rendelkezünk

 

 

 

 Hivatalosabb megfogalmazásban:

 

Az ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási, élelmiszer előállító rendszer mely tiltja, illetve korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. Az ökológiai termelés magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot. A gazdasági szereplő a gazdálkodás során elvárt elvek, szabályok betartását fokozott ellenőrzés mellett alkalmazza a termeléstől a feldolgozáson keresztül a kereskedelemig. 

Az Öko rendelet (834/2007/EK tanácsi rendelet) megfogalmazása szerint az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdasági termelés sajátos formája, amely a külső források felhasználásának korlátozásával (pl. tilos a géntechnológiával módosított szervezetek felhasználása) a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben.
(forrás: www.nebih.gov.hu)

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment