Tudtátok…?

A hecsedli a csipkebogyó népies elnevezése. A csipkebogyó a vadrózsa termése, amely a legtöbb C-vitamint tartalmazza az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál.

Története

A vadrózsa latin neve (Rosa canina – fordításban kutyarózsa) onnan ered, hogy gyökerével valamikor veszettséget gyógyítottak.
Egy görög legenda szerint eredetileg fehér volt a virága, de egyszer Aphrodité megsebezte magát a tüskéjével, és a vére rózsaszínűre festette a hófehér virágot.
Egyházi szimbólummá is vált: a csipkerózsa levelei alkotják a kelyhet, melyben Krisztus szent vére van. A rómaiak számára a csipkerózsa a dicsőség jelképe volt, csakúgy, mint a babérlevél.

Termését már a Krisztus előtti időkben gyógynövényként hasznosították. 

Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat.

Kinézete és gyűjtése

A világos rózsaszín virágok júniusban vagy júliusban nyílnak, nem tömöttek, szinte szagtalanok, a törzset és az ágakat durva tüskék borítják.

A vadrózsa termései 1-3 centiméteres bogyók, de nem igazi termések, áltermésnek hívjuk őket. Az áltermések kezdetben zöldek, majd narancssárgák, végül, mikor egészen megérnek, akkor sötétpirosak. A csipkebogyó belsejében szúrós szőrökkel borított magok vannak.

Köztudott, hogy C-vitamin tartalomban verhetetlen, ezüstérmes a ribizli, de a dobogó csúcsán a csipkebogyó áll.

A C-vitamin kívül tartalmaz B- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat, alma- és citromsavat, pektint, cukrot is.

Felhasználása

A piros, érett csipkebogyót ősszel, de még a fagyok előtt (szeptembertől novemberig) érdemes begyűjteni.

A csipkebogyóból mindenfélét készítenek: gyógyteát, gyümölcsbort, szörpöt, vagy lekvárt, mártásokat. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik.

Csipkebogyóból készítenek még olajat is, amely csökkenti a bőrön a hegek nyomait vagy az  apróbb ráncokat. Használják még napozás után, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás, szemránckrém stb.)

forrás: www.balintgazda.hu, www.hazipatika.com

 

No Comments Yet.

Leave a comment